Het begrip “hoogsensitiviteit” beschrijft de eigenschap van mensen die gevoeliger zijn voor prikkels van buitenaf dan gemiddeld. Het is geen vaststaand gegeven, maar eerder een ervaren overgevoeligheid. Hoogsensitieve personen kunnen sneller diepe emoties ervaren en worden sneller beïnvloed door de stemmingen en emoties van anderen om hen heen. Als hoogsensitief persoon kan je hierdoor last ervaren. Hieronder lees je wat je kan doen om hiermee om te gaan.
Overweeg therapie
Therapie kan voor veel mensen nuttig zijn, ook wanneer je geen groot probleem ervaart. Het kan je helpen om gelukkiger en zelfverzekerder in het leven te staan. Als je moeite hebt met je gevoeligheid, kan holistische therapie zeer waardevol zijn. Een therapeut kan je verschillende tools aanreiken en helpen bij het ontwikkelen van copingstrategieën die je kunnen helpen bij situaties waarin je je overprikkeld of misschien zelfs paniekerig voelt. Bovendien kan een therapeut je helpen om van je hoogsensitiviteit je kracht te maken en niet alleen maar als een blokkade of uitdaging te zien. Er zijn namelijk veel kwaliteiten verbonden aan hoogsensitiviteit.
Creëer rust en ruimte
Wanneer je regelmatig last hebt van overprikkeling door je hoogsensitiviteit, is het belangrijk om preventief rust en ruimte in te bouwen in je dagelijkse routine. Zorg dat je momenten hebt waarin je even tot rust kunt komen, zodat je overprikkeling en paniek voor kunt blijven. Het hoeft niet altijd een uitgebreide meditatiesessie te zijn, je kunt bijvoorbeeld ook de natuur opzoeken. De natuur heeft een kalmerend effect op zowel lichaam als geest. Als je niet naar buiten kunt, kun je thuis ook rustige plekken creëren, zoals een hoekje om te lezen of te ontspannen. Door op deze manier bewust tijd voor jezelf te nemen, kun je beter omgaan met je hoogsensitiviteit en het als kracht inzetten.
Zorg voor jezelf
Zelfzorg is een belangrijk onderdeel van ons welzijn, maar het kan soms lastig zijn om dit in de praktijk te brengen. Vaak gaan we over onze eigen grenzen heen en willen we te veel doen in één dag. Het is daarom belangrijk om bewust tijd te plannen voor zelfzorg. Zorg ervoor dat je voldoende pauzes neemt gedurende de dag, gezond eet en regelmatig beweegt. Het is echter niet altijd mogelijk om je grenzen vooraf te bepalen en te plannen. Het is daarom belangrijk om te leren om nee te zeggen en je eigen grenzen aan te geven. Dit is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen door ervaring.